امروزه برای افزایش امنیت و حفظ جان افراد و ایمنی ساختمانها از صاعقهگیرها استفاده مینمایند. صاعقهگیر اکتیو و پسیو دو مدل، از متداولترین صاعقهگیرهای الکترونیکی هستند که بسیار مورداستفاده قرار میگیرند. سعی ما در این جا بر این است شما را با تفاوت صاعقه گیر پسیو و اکتیو آشنا کنیم، اما قبل از آن بهتر است در مورد این که صاعقه چیست؟ و سیستم صاعقه گیر چگونه کار میکند؟ شرح مختصری ارائه دهیم.
صاعقه و سیستم صاعقه گیر چیست؟
به جرقه الکتریکی که حاصل تخلیه بار الکتریکی بین دو ابر یا یک ابر با زمین است و دارای جریان متوسط ۳۰ هزار آمپر با سرعت ۲۲۰ کیلومتر در ساعت و ولتاژ ۳ تا ۵ میلیون ولت است، صاعقه میگویند. در واقع صاعقه گیر الکترونیکی یک دستگاه بوده که بر روی دکل یا بالاترین نقطه ساختمان نصب میگردد. حتماً میدانید صاعقهها میتوانند بسیار خطرناک باشند و صدمات جبرانناپذیری به انسانها، ساختمانها و دیگر سازهها بزنند؛ بر همین اساس استفاده از صاعقه گیر برای ساختمانها و محیطهای مورد نظر رواج پیداکرده است. صاعقه گیر نصب میگردد تا بتواند مانع از اصابت اولین صاعقه شود. در واقع هدف از نصب صاعقه گیر به وجود آوردن امنیت ساختمانها و حفاظت افراد در برابر صاعقه است.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
پیشنهاد مطالعه ? صاعقه گیر اکتیو
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
این وسیله با تشکیل جریانی میتواند جریان صاعقه را به زمین انتقال دهد. میلههای هوایی که در این وسیله نصب شده وظیفه جذب صاعقه را بر عهده دارد و وظیفه هادیهای نزولی منتقل کردن جریان به سیستم ارتینگ است. از اینرو باتوجه به نقش سیستم صاعقهگیر در حفاظت از جان و امنیت افراد و ساختمانها به این نتیجه میرسیم که طراحی و نصب صاعقه گیر چقدر مهم است و باید کاملاً صحیح و اصولی انجام پذیرد.
یکی از این مسائل، موضوع ارتینگ یا زمین کردن است؛ نصب سیستم ارتینگ مناسب و هم پتانسیل اولین گام در مسیر تأمین امنیت و محافظت است و حفظ کیفیت این نصب نیز نکته بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد. جوشکاری در سیستم ارتینگ باید صحیح و باکیفیت عالی انجام پذیرد و لازم است جهت رسیدن به این هدف در حین عملیات جوشکاری از خمیر نسوز، دستکش نسوز، قالب جوش و پودر جوش استفاده نمایید. باید عنوان کرد که این سیستم دارای کاربردهای فراوانی است و برهمین اساس صاعقهگیرها متنوعی طراحی و تولید میشوند.
صاعقه گیر اکتیو
اجزاء کلی سیستم صاعقه گیر شامل موارد زیر است:
? هادیهای نزولی
? برقگیر یا سرج ارستر
? سیستم جذب صاعقه
? سیستم زمین صاعقهگیر
صاعقهگیر اکتیو برحسب اینکه به انرژی نیاز دارد یا خیر به دو گروه کلی دستهبندی میشود. نوع اول صاعقهگیر اکتیو وابسته و نوع دوم صاعقهگیر اکتیو خودکفا. صاعقهگیر اکتیو وابسته همانطور که از نامش مشخص است، جهت فعال شدن به یک منبع انرژی خارجی مثل باتری و یا برق شهر نیازمند است، اما صاعقهگیر اکتیو خودکفا انرژی مورد نیاز خود را از محیط اطراف خود و با بهکارگیری از یک مکانیسم داخلی تهیه مینماید.
❌ ❌ ❌ ❌
مشاهده انواع قالب جوش
❌ ❌ ❌ ❌
صاعقه گیرهای خودکفا انواع مختلفی دارند ازجمله آنها میتوان به صاعقه گیر بادی، اتمی، خورشیدی و الکترونیک خازنی – اتمسفریک اشاره کرد. امروزه استفاده از صاعقه گیرهای الکترونیک خازنی به علت مزیتهایی که دارد رایجتر است و دلیل آن این است که از فناوریهای بهروز و پیشرفته استفاده شده است.
صاعقه گیر پسیو
این نمونه از صاعقه گیر را بنیامین فرانکلین در سال ۱۷۵۲ برای مقابله با صدمات صاعقه اختراع نمود و بهعنوان با قدمتترین و پرکاربردترین سیستمهای حفاظت از رعدوبرق در سراسر جهان محسوب میشود. مکانیسم این نوع صاعقه گیر به این شکل بوده که میلهای با نوکی تیز داشته که جنسش استیلی و یا مسی خواهد بود و این صاعقه گیرها برحسب نوع شکل و ساختار خاصشان نام آشنا هستند.
بهعنوانمثال صاعقهگیر ژوپیتر، جوجهتیغی، فرانکلین، و … از نمونههایی هستند که بر اساس فرمشان نامگذاری شدهاند. صاعقهگیر پسیو انواع مختلفی دارند که صاعقهگیر قوس طولانی، صاعقهگیر با مقاومت غیرخطی، قفس فارادی، سیستم ترمینال مش، میلههای ساده فرانکلینی، برقگیر با فواصل هوایی و کابلهای معلق از آن جمله هستند.
تفاوت صاعقه گیر اکتیو و پسیو
از تفاوتهای مهم صاعقه گیر پسیو و اکتیو میتوان به این نکته اشاره کرد که صاعقه گیر پسیو یا برخلاف صاعقه گیرهای اکتیو هیچ بازخوردی در برابر صاعقه ندارند و بر همین اساس به آنها صاعقه گیرهای ساده و غیرفعال میگویند. این نکته را نیز باید عنوان کرد که هر صاعقه گیری از سه قسمت تشکیل شده است که شامل ترمینال زمین، هادی میانی و ترمینال هوایی است. اصلی تفاوت صاعقهگیر پسیو و اکتیو در مدل ترمینال هوایی به کار گرفته شده در آنهاست. ترمینال هوایی در صاعقه گیرهای پسیو اغلب به شکل سیمهای معلق، میله و یا مش (قفس فارادی) هستند.
✍️ سخن نهایی
نظرات و سؤالات خود را در رابطه با مقاله «تفاوت صاعقه گیرهای پسیو و اکتیو» برای وبسایت تک ارت، کامنت کنید.
نوشته شده در تاریخ ۱۹ دی ۱۴۰۰