صاعقه گیر اکتیو: صاعقه گیر وسیلهای است که یک مدار را در مقابل برخوردهای صاعقه محافظت مینماید؛ در حقیقت با برخورد صاعقه نتیجهای جز افزایش ناگهانی ولتاژ در اثر ولتاژ گذرا، قوس الکتریکی، جرقه، افزایش ناگهانی جریان و… حاصل نخواهد شد که تمامی این موارد میتوانند سبب آسیب به افراد، دستگاهها و ساختمانها و یا باعث بروز حوادثی از قبیل آتشسوزی شوند؛ بنابراین وظیفه صاعقه گیر حفاظت از سیستمهای قدرت از راه منتقل کردن اضافه ولتاژ ناگهانی بهطرف سیستم ارتینگ و زمین است.
بهطورکلی محل قرارگیری صاعقه گیر بر روی برجها، دکلهای انتقال و ساختمانها بوده تا بتواند با ارائه یک مسیر ایمن جهت ولتاژ و تخلیه جریان، باعث جلوگیری از حوادث احتمالی شود. صاعقه گیرهای دارای انواع مختلفی هستند که یکی از بروزترین انواع آنها صاعقه گیر اکتیو بوده و استفاده از صاعقه گیر اکتیو بسیار متداول است. این نوع صاعقه گیر ظاهری ساده دارد، اما از لحاظ عملکرد بسیار مؤثر و کاربردی است. صاعقه گیرهای اکتیو از پراهمیتترین و اثرگذارترین لوازم جهت جلوگیری و خنثیسازی اثر و قدرت تخریبگری صاعقهها بر انواع بناها، ساختمانها و مجموعهها هستند.
مشخصات فنی صاعقه گیر اکتیو
صاعقه گیر اکتیو (active) یا فعال، به صاعقه گیرهایی گفته میشود که بر پایه آزمایشی فرانکلین ساختهشده که بر همین پایه، یک عدد میله فلزی تیز شده میتواند بیشتر از دیگر میلههای غیرفلزی دریافتکننده صاعقه باشد. ترمینال هوایی یا Early Streamer Emission که به اختصار به آن ESE یا میله صاعقه یونیزان نیز گفته میشود، سیستمی جهت حفاظت خارجی در مقابل صاعقهها با استفاده تکنولوژی نوآورانه و بروز است. صاعقه گیرهای اکتیو به شکلی هستند که همواره فعال و آماده باشند تا انرژی و ولتاژ حاصل از صاعقهها را بهطرف خود هدایت کرده و درون خود تخلیه نمایند. برخلاف صاعقه گیرهای نوع پسیو که همیشه فعال نبوده و منتظر میمانند تا صاعقه با آنها برخورد نماید و در آنها تخلیه شود.
باتوجه به این موضوع صاعقه گیرهای اکتیو نسبت به نوع پسیو دارای برتری هستند. صاعقه گیر اکتیو یا فعال در نمونه پروژههای بسیار بزرگ هم کاربردی بوده و ازلحاظ هزینه و قیمت به نسبت صاعقه گیرهای پسیو بسیار ارزانتر هستند؛ این صاعقه گیرها به دو گروه وابسته و خودکفا دستهبندی میشوند.
◀️ ◀️ ◀️ ◀️ ◀️
مشاهده انواع پورد جوش در فروشگاه تک ارت
▶️ ▶️ ▶️ ▶️ ▶️
اصول کارکرد صاعقه گیر اکتیو
کارکرد صاعقه گیرهای اکتیو بر پایه پتانسیل الکتریکی اتمسفری که در آن وجود دارد، طراحی شده است و درصورتیکه شرایط جوی پتانسیل الکتریکی نداشته باشد، مانند یک صاعقه گیر عادی عمل خواهند کرد. بخش حس کننده این صاعقه گیرها زمانی که پتانسیل الکتریکی کمتر از مقدار تعیینشده مجاز شود، با فعالسازی بخش شارژ خود عملیات شارژ شدن را شروع میکند و بلعکس در زمانی که پتانسیل الکتریکی از حد مجاز فراتر رود (برای مثال بهاندازه برخورد یک صاعقه که حدود ۱۰۰ کیلوولت است) درون صاعقه گیر اکتیو یک مدار تریگر تعبیه شده تا در این زمان بین الکترودها جرقه به وجود آید که درصورتیکه این اتفاق رخ دهد دستور تخلیه خازنها را به الکترود میانی صادر میکند.
این فرایند سبب یونیزاسیون شدن محدوده اطراف صاعقه گیر شده و پتانسیل اتمسفر را بالا میبرد و همینطور صاعقه گیر اکتیو دارای زمان فعالسازی (Δt) کمتری بوده که باعث میشود کمی سریعتر به صاعقه واکنش دهد؛ همچنین این زمان فعالسازی کمتر باعث شده تا شعاع پوششی صاعقه گیر اکتیو نیز افزایش پیدا کند و نقطه اصابت وابسته به مقدار (Δt) در محدوده بالایی صاعقه گیر است؛ همچنین لازم به ذکر است که مدل دیگری از صاعقه گیرهای اکتیو موجود بوده (مدل PDC ساخت اینجسکو) که در این مدل مدار تریگر حذف شده است و بار الکتریکی مخالف از راه تیغههای فلزی ایزوله شده در کنار بدنه صاعقه گیر جذب شده و در خازن را شارژ میکند؛ بنابراین هیچ قطعه الکترونیکی داخل این نوع صاعقه گیر اکتیو وجود ندارد.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
انواع قالب جوش را با کیفیتی عالی از تک ارت تهیه نمایید.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
کاربردهای صاعقه گیر اکتیو
کاربرد صاعقه گیر اکتیو طیف گستردهای داشته و این وسیله میتواند در انواع موارد زیر مورداستفاده قرار گیرد:
? انواع ساختمانهای مسکونی با ارتفاعهای گوناگون
? مجموعههای فرهنگی آموزشی و موارد مشابه
? مجموعههای ورزشی، اداری، تجاری و این قبیل موارد
? ساختمانها و مجموعههای درمانی و مراقبتی
? انواع کارخانهها و کارگاه صنعتی
? برجهای بلند و مرتفع
? موزهها و بناهای تاریخی
? برجها و دودکشهای کارخانهها و مجموعههای تولیدی
? انواع فضاهای باز ازجمله انبارها یا محوطههای تفریحی، ورزشی و رفاهی
? انواع دکلهای مخابراتی
? بهطورکلی هر بنا و یا مکانی که در معرض اصابت مستقیم صاعقه قرار داشته باشد.
✍️ سخن نهایی
تشکر از اینکه ما را تا پایان مقاله «صاعقه گیر اکتیو» همراهی نمودید؛ درصورت وجود هرگونه سؤال برای تک ارت کامنت بگذارید.
نوشته شده در تاریخ ۹ دی ۱۴۰۰